Helsingborg – Helsingör

Om man frågar svenskar vilken den allra mest klassiska färjelinjen i vårt land är, skulle nog de allra flesta svara Helsingborg – Helsingör. Detta eftersom en så stor andel av svenskar rest denna färjelinje själva vid något tillfälle, och eftersom det är en så lättrest färjelinje, då det finns så många olika fartyg att välja mellan om man vill resa denna rutt, och eftersom detta inte heller tar så lång tid. Det tar nämligen bara 20 minuter att åka över sundet med färja, mellan dessa städer.

Faktum är dock att man inte bör se denna färjelinje som enbart ett transportsätt, för det kan faktiskt vara en riktigt trevlig upplevelse att semestra i dessa båda städer. Både Helsingborg och Helsingör har nämligen en hel del att bjuda på.

>> Boka färja hos Scandlines för att resa mellan Helsingborg – Helsingör.

Bra att känna till om Helsingborg

Helsingborg ligger i södra Sverige, i Skåne, och är en gammal stad, vilket även märks på staden när man besöker den. Det är en vacker stad med mycket att erbjuda, vilket gjort att staden fått smeknamnet ”Sundets Pärla”. Detta är ett smeknamn som Helsingborg gör sig väl förtjänt av än idag, tycker vi.

Genom århundraden bekämpades många krig mellan Sverige och Danmark, vilket gjorde att både den svenska sidan och den danska sidan har sin egen fästning. På den svenska sidan, dvs. i Helsingborg, heter denna fästning Kärnan (det är faktiskt något så unikt som ett fästningstorn, vilket bara det skiljer fästningen från de flesta andra), och Kärnan är något av en symbol för staden, och absolut värd ett besök för alla som är det minsta historiskt intresserade. Fästningen är nämligen över 700 år gammal!

Helsingborg - Helsingör Färja

Andra sevärdheter som kan vara intressanta när man besöker Helsingborg:

  • Stadens rådhus, som byggdes år 1897, och är imponerande och praktfullt både utifrån och inuti.
  • Sankta Maria kyrka, som man började bygga redan på 1300-talet, och som med andra ord har riktigt gamla anor.
  • Dunkers Kulturhus, som inte bara är det största kulturhuset i södra Sverige, utan även ett kulturhus med ett riktigt annorlunda utseende. Värt att besöka både när det händer något här, och när det inte gör det.
  • Sofiero slott och slottspark, som är helt fenomenalt vackra sommartid. Otroligt fina blommor, plantor och växter, för den som gillar det, som man kan titta i timtal på!
  • Helsingborgs stolthet, HIF, spelar på den omtalade hemmaarenan Olympia i staden, så är man fotbollsintresserad, kan det absolut vara intresssant att försöka pricka in en av HIFs hemmamatcher.
  • Det finns även ett otroligt charmigt shoppingområde i stadens centrum, runt Sveriges första gågata Kullagatan. Här kan man även fika på många charmiga fik, äta eller dricka gott.

Bra att känna till om Helsingör

Helsingör är den största staden i den danska regionen Nordsjälland. Staden påminner dock utseendemässigt om en småstad med ett historiskt centrum, som tilltalar många.

På den danska sidan av sundet finns det som sagt också en känd fästning, eller ett slott är det egentligen, nämligen Kronborgs slott, som bland annat omnämns i Shakespeares Hamlet, inte illa!

Slottet är helt klart den mest kända sevärdheten i Helsingör, och fast det kan ta lite tid att ta sig till slottet (som man dock ser helt klart från fartygen när man åker över), brukar det helt klart vara värt det. Har du bara tid, rekommenderar vi därför helt klart att du försöker besöka slottet under din vistelse i Helsingör också.

Ett annat ställe som vi verkligen rekommenderar att man besöker om man är det minsta intresserad av konst är det moderna konstmuseet Louisana, som förvisso inte ligger i centrala Helsingör, utan lite utanför, men har man bilen med sig, är detta museum så imponerande (det räknas faktiskt som ett av världens bästa konstmuseer!) att det helt klart är värt att köra dit trots detta. Missa inte den fantastiska skulpturparken med utsikt över Öresund som ligger i anknytning till museet heller!

Utanför Helsingör ligger dessutom massvis med trevliga mindre orter som är otroligt charmiga att besöka under sommaren, då de är riktiga semesterparadis, med mycket fina sandstränder mm. Besöker du området under sommaren kan vi därför rekommendera att du besöker t.ex. Hornbäck, som är en av de charmigare av dessa orter.

Möjligheterna till shopping av alla slag är mycket goda i staden, vare sig du vill köpa kläder, något ätbart, något i dryckesväg eller något annat. Har man ont om tid är det dessutom bekvämt att de flesta butikerna ligger på gångavstånd från varandra i stadens centrum.

Bra att veta om att resa mellan Helsingborg – Helsingör med färja

Färjor till Helsingborg respektive Helsingör (åt båda hållen) avgår var 15:e minut, så vill man resa mellan dessa städer med färja, har man massvis av olika avgångar att välja mellan. Man behöver inte heller känna sig stressad om det skulle vara så att man precis missat en avgång, för man behöver ju trots allt inte vänta särskilt länge på nästa avgång. Du behöver i regel inte boka dina biljetter för färjeöverfarten särskilt långt i förväg, däremot måste du köpa biljetter innan du går på färjan, för man kan inte köpa dem på båten.

Recension:
Helsingborg – Helsingör
Betygsatt av: FärjatillTyskland.se
Betyg: 5

Genom att resa sträckan Helsingborg – Helsingör sjövägen istället för att ta dig över till Danmark via landvägen ”sparar” du i regel minst 50 km, vilket är mycket i sammanhanget. Det finns caféer och restauranger på alla fartyg som trafikerar rutten, samt tax free butiker så klart, så trots att resan är kort, behöver man absolut inte vara uttråkad, utan det går att äta eller dricka eller shoppa lite om man vill det.