Kielkanalen

Kielkanalen

Kielkanalen är en nära på 100 kilometer lång kanal som går igenom Schleswig-Holstein. Kielkanalen förbinder Östersjön och Kielfjorden vid Kiel med Nordsjön och Elbes mynning vid Brunsbüttel.

Bygget av Kielkanalen påbörjades år 1887 under ledning av en Otto Baensch. Kanalen invigdes år 1895 av kejsar Wilhelm II.

Från början var kanalen 67 meter bred och 9 meter djup, men mellan åren 1907-1914 så grävdes kanalen ut och breddades till fantastiska 102 meter och 11 meter djup.

Idag har kanalen en segelfri höjd på 40 meter och tillåter skepp med en bredd av 32,5 meter och 9,5 meters djupgående.

Besök kanalen

Du kan besöka kanalen om du reser till Kiel med färja från Göteborg.

Läs mer om kanalen här.

Kielkanalen – Europas största konstgjorda kanal

Kielkanalen ligger i norra Tyskland, nära den dansk-tyska gränsen, och är Europas största konstgjorda kanal. Den är 98,5 kilometer lång och har en bredd på mellan 50 och 200 meter. Kanalen är ett viktigt transportled för kölkastade fartyg som är för stora för att navigera genom andra kanaler, och den är även ett populärt turistmål.

Historia

Kielkanalen är en av de äldsta kanalerna i världen, och den finns med på UNESCO:s världsarvslista. Det började byggas år 1887, och den slutfördes år 1895. Det tog 8 år att bygga kanalen, och det kostade runt 1 miljard tyska mark. Kanalen är ett av de viktigaste infrastrukturprojekten i historien, och den har spelat en stor roll för Tysklands ekonomiska utveckling.

Attraktioner

Kielkanalen är ett populärt turistmål, och det finns många olika saker att göra och se. Det finns flera små städer längs kanalen, och de har ett antal intressanta sevärdheter som kan utforskas. Det finns också ett flertal museum, gallerier och andra kulturella attraktioner som besökare kan uppleva.

Kanalen är också ett populärt ställe att fiska, och det finns ett antal olika fiskesporter att utöva. Det finns också många olika vandringsleder längs kanalen, som är perfekta för att utforska städerna och landskapet längs kanalen.

Kielkanalen är också känd för sina båtturer, och det finns ett antal olika båtturer som kan väljas mellan. Det finns både kortare turer som tar en dag, eller längre turer som tar flera dagar, och man kan se allt från staden Kiel till vackra landskapsvyer.

Kielregattan

Kielregattan är ett av de mest populära evenemangen längs Kielkanalen, och det hålls varje år i augusti. Det har arrangerats sedan år 1882, och det är ett av de största seglingsarrangemanget i världen. Det drar in besökare från hela världen som vill se seglingstävlingar, livemusik, fyrverkerier och andra evenemang.

Sammanfattning

Kielkanalen är en av de äldsta och viktigaste kanalerna i världen, och den har spelat en stor roll för Tysklands ekonomiska utveckling. Det är ett populärt turistmål, med många olika saker att se och göra, från båtturer till fiskesporter och vandringar. Det finns också ett antal intressanta sevärdheter och kulturella attraktioner som man kan utforska. Kielregattan är ett annat populärt evenemang som lockar besökare från hela världen, och det är ett av de största seglingsarrangemangen i världen. Allt detta gör Kielkanalen till ett unikt och vackert ställe att besöka.