Köpa öl i Tyskland

Köpa öl i Tyskland

Har du funderat på att åka till Tyskland för att köpa öl? I så fall är du långt ifrån ensam. Dagligen går det bussresor till de olika gränsstäderna, och många väljer också att åka ner på egen hand för att köpa billig öl, vin och sprit. Men varför åker man så långt för att köpa sitt öl egentligen? Kan det verkligen löna sig?

Ja, om det är lönande eller inte beror förstås på hur långt man behöver resa och hur mycket man köper. Tidigare, före 1995, hade det inte lönat sig att resa ner till Tyskland bara för att köpa öl eller andra alkoholhaltiga drycker. Då hade Sverige mycket restriktiva införselkvoter som bara tillät att man tog in 1 liter, sprit, 1 liter vin och 2 liter öl per person. Och att åka extra till Tyskland för att köpa två liter öl kan knappast vara lönsamt för någon. När vi gick med i EU förändrades reglerna.

Ta färjan till Tyskland

Bra erbjudanden just nu

TT-Line

Färja till Tyskland

  • Reser mellan:

  • Trelleborg – Rostock

  • Trelleborg – Travemünde

  • Karlshamn – Travemünde

Färjebiljetter till Tyskland

Direct Ferries

Färjor från olika rederier

  • Färjerutter mellan:

  • Göteborg – Kiel

  • Malmö – Travemünde

  • Nynäshamn – Rostock

Inom EU fanns inte alls såna stränga kvoter och egentligen skulle Sverige ha anpassat sig efter de reglerna direkt. Men, man ville inte släppa sina egna regler och fick till stånd en kompromiss där man först höjde kvoterna något, och sedan gjorde gradvis ökningar av införselkvoterna tills man slutligen nådde samma nivå som i övriga EU. Direkt efter inträdet höjdes de tillåtna kvoterna till 1 liter sprit, 5 liter vin och 15 liter öl. År 2004 var det dags för Sverige att lägga sig på samma nivå som övriga Europa. Detta ledde i praktiken till att införselkvoterna togs bort helt.

Visserligen har EU satt upp rekommenderade kvoter på 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter sprit och 110 liter öl. Och dessa kvoter är givetvis tillräckligt generösa för att det ska vara lönande att åka till Tyskland och köpa öl.

Det är som sagt bara rekommendationer och i praktiken får du föra in så mycket öl du vill, så länge det är avsett för privat bruk. Det är inte tillåtet att föra in stora mängder öl för att sälja vidare. Men, ska du, till exempel, ställa till med bröllop, ha en stor släktträff eller andra festligheter kan du med fördel köpa öl i Tyskland och spara många sköna slantar.

Den höga alkoholskatten gör den största skillnaden

Att öl, vin och sprit är betydligt billigare i Tyskland än här hemma känner de flesta till.  Det är den höga svenska alkoholskatten som gör den största skillnaden. Och det är inte bara i Sverige som alkoholskatten ligger högre än i Tyskland. Danmark har också en relativt hög skatt på alkohol, och danskarna är också stora kunder i den tyska gränshandeln. Så när Danmark, 2013, deklarerade en sänkning av sin alkoholskatt svarade tyskarna med att sänka priset på öl och andra alkoholprodukter ytterligare för att kunna behålla de danska kunderna. En prissänkning som naturligtvis också gynnar oss svenskar.

Åka till Tyskland och köpa öl och alkohol

Åka till Tyskland och köpa öl och alkohol

Om du ska åka till Tyskland och köpa öl kan det vara bra att känna till att man där nere har pant på öl-, läsk- och ciderburkar. Som svensk kan du slippa att betala den panten om du fyller i en så kallad exportdeklaration. I denna deklaration intygar du att du inte kommer att dricka ölen så länge du befinner dig i landet, och att du kommer att ta med burkarna ut ur Tyskland. Blanketter för exportdeklaration finner du i alla de bordershops som finns längs den tyska gränsen, och också i en del andra butiker som har en stor anstormning av utländska ölköpande kunder.

Du kan också hitta blanketterna på gränshandelsbutikernas hemsidor, så att du kan ladda ner och skriva ut den själv. Då kan du fylla i din deklaration hemma innan du åker, vilket kanske är det smidigaste alternativet. Det viktigaste är att du har deklarationen ifylld och klar innan du kommer fram till kassan. Det kan hända att du får visa legitimation när du lämnar in din deklaration men det händer inte alltid.

Köpa öl till Tyskland

Bordershops och Calles

När det gäller shopping på andra sidan gränsen sker den i de flesta fall i de speciella butiker som vuxit fram inom gränshandeln. Generellt kallas de bordershops, även om en del av butikskedjorna har andra namn. En butikskedja som de flesta ”ölturister” känner till är Calles.

Calle har en lång historia bakom sig, och även om det inte var öl och sprit som var i fokus från allra första början, var Calle en pionjär inom gränshandel. Namnet Calle kommer från den danske köpmannen Carl Andresen, som tillsammans med sin son, byggde Sönderjyllands första stormarknad i slutet på 1950-talet. 1973 gick Danmark med i dåvarande EG, och det öppnades nya möjligheter för frihandel över gränserna. Calles son såg då möjligheten att öppna en dansk livsmedelsaffär, med danska varor, på den tyska sidan om gränsen. Därmed var Calles första gränsbutik ett faktum. Calles är idag en av de största och mest kända aktörerna inom gränshandeln och man har nio butiker och sysselsätter sammanlagt 450 anställda. Sortimentet har förstås främst fokus på öl, vin och sprit men man säljer också en hel del annat.

Ta färjan

Några av rederierna som kör färjetrafik till Tyskland har också egna bordershops som då oftast är belägna i direkt anslutning till färjeterminalen. Åker du över med färjan är detta förstås det enklaste och smidigaste alternativet att handla öl på. Det finns också andra gränshandelskedjor med butiker som är upplagda på ungefär samma sätt som Calles. En del har ett stort utbud av varor utöver öl, vin och sprit, med allt från dagligvaror och hushållsartiklar till tobak, godis och djurmat. Andra har mest koncentrerat sig på det gränsturisterna kommer för att köpa.

Gemensamt för alla de större gränshandlarna är att du kan beställa dina varor  via internet. Sedan kan du hämta ut de färdigpackade varorna när du kommer fram. Det är ju ett enkelt sätt och du kan välja ur det breda sortimentet i lugn och ro. En del specialmärken går inte att förhandsboka, och dessa kan du givetvis köpa på plats. Det finns alltså olika alternativ att köpa öl, och du väljer det som passar dig bäst.