Bordershop i Puttgarden

Om du ska resa till Puttgarden i Tyskland, kommer du att ha goda möjligheter att shoppa på en bordershop i Puttgarden. Det finns nämligen flera olika bordershops här. Alla designade med turister i åtanke, och därför har de även ett sortiment som tilltalar turister, och framför allt faktiskt skandinaver, då så många nordbor besöker Puttgarden för att shoppa regelbundet. Puttgardens shoppingområdet räknas faktiskt som Nordeuropas största gränshandelscenter, så större möjligheter till shopping får man faktiskt leta efter i vår del av världen!

Scandlines, som många förstås reser med till Puttgarden, har även en egen bordershop i Puttgarden, som består av 4 våningar, och är 8 000 km2 stor!

>> Läs mer och boka en färja till Puttgarden här

Bordershop i Puttgarden

Vad kan man handla på en bordershop i Puttgarden?

Allt möjligt, faktiskt. Men de mest populära varorna, som många köper under ett besök i Puttgarden är bland annat:

  • Öl
  • Cider
  • Vin
  • Sprit
  • Likör
  • Godis, choklad och andra snacks
  • Parfymer
  • Kosmetik
  • Andra hygienprodukter

Utbudet av varor uppdateras dock hela tiden, så beroende på när man besöker Bordershop i Puttgarden, kan man även hitta en hel del annat att köpa här.

Godis och choklad är billigt med gränshandel

När kan man besöka Bordershop i Puttgarden?

Butikernas öppettider är anpassade efter fartygen som anländer till Puttgarden, så du bör inte ha några problem med att kunna besöka butikerna, oavsett när du kommer hit. Den största butikens, Scandlines bordershops, öppettider är dock:

Måndag till torsdag, samt söndag 05.00 – 20.00, fredag och lördag 04.00 – 20.00, som ett exempel på de öppettider som brukar gälla.

 

Puttgarten Bordershop

Vi är många, vi svenskar som tar en tur till Tyskland för att handla öl, vin och sprit billigt. Den höga svenska skatten på alkohol gör att det lönar sig ordentligt att åka över gränsen för att handla alkoholhaltiga drycker. Det är faktiskt så att svenska bryggerier exporterar mängder av öl till öl-landet Tyskland. Öl som, sedan det transporterats ner i lastbil, från Sverige, körs tillbaka hit i svenska privatpersoners bilar. Vi åker alltså till Tyskland och köper hem svensk öl, och det lönar sig hur motsägelsefullt det än kan låta.

>> Boka en färja till Puttgarden här

Att handla i Puttgarten Bordershop

Puttgarten är ett populärt resmål för de som åker ner för att handla i den billiga gränshandeln. Inte bara för att det är en av de närmsta städerna för svenska resenärer utan också för att man kan erbjuda flera olika alternativ för shopping.  Många reser från Rödby i Danmark, och därifrån tar resan till Puttgarten cirka 45 minuter. Detta har gjort att rutten Rödby – Puttgarten har blivit en av de hetaste shoppingdestinationerna för svenskar. Det är naturligtvis alkoholen som lockar mest, men det går också att handla elektronik, kläder, leksaker, godis med mera till låga priser.

Sedan Danmark sänkte sin alkoholskatt, 2013, har priserna på alkohol sänkts ytterligare i Tyskland. För att man ska behålla de danska kunderna får också vi svenskar möjlighet att handla öl, vin och sprit till låga priser.

Flera alternativ för gränshandel

I Puttgarten har du möjlighet att välja var du vill handla dina billiga alkoholvaror.  Här finns både en bordershop i anslutning till färjeläget, men bara några minuter bort har du bland annat välkända Calle och Fleegaards.

Precis vid färjeläget hittar du BorderShop Puttgarten där tusentals svenskar handlar öl, vin och sprit till riktigt låga priser. Border shoppen erbjuder ett stort sortiment av varor, men fokus ligger förstås på alkohol.

Bordershop Puttgarten är Nordeuropas största gränshandelsplats med en shoppingyta på hela åtta tusen kvadratmeter. Du kan beställa dina varor i förväg och hämta ut dem i en speciell lokal vid Bordershoppen om du vill. Många tycker att det är enklare att se igenom sortimentet på nätet och göra sin beställning i lugn och ro hemma innan man åker. Det finns visserligen vissa specialsorter som inte går att beställa i förväg, men dessa kan du givetvis köpa på plats.

Handla märkeskläder och väskor billigt.

I Bordershop kan du prova viner innan du köper och du kan också jämföra priser mot svenska Systembolagets. Man erbjuder mer än hundra olika viner från 16 olika länder i dagsläget. Men här finns också massor av billig öl, whisky, likör och starksprit. Och det är kanske dessa varor som det lönar sig mest att åka till Tyskland för att köpa. Border Shop erbjuder över 300 olika sorters whisky. Här finns allt från billiga och kända märken till finare whisky-sorter.

Det går att betala med svenska pengar i butiken, men du kommer att få tillbaka euro eller danska kronor. Du kan också betala med VISA-kort eller Mastercard. Det kan vara bra att tänka på att ha några euro-cent i plånboken eftersom man betalar kundvagnen med dessa.

Calles – en kedja av gränsbutiker

Ett alternativ till Bordershop är Calles, som ligger i Burg, några minuter bort från färjeläget. Calle är en stor, känd gränshandelskedja med butiker på många platser längs den tyska gränsen. Calles gränsbutiker har en lång historia, som sträcker sig ända tillbaka till 1921 och ett skrädderi och en textilaffär i danska Jejsing i närheten av Tönder. Skräddarens son hette Carl, men kallades Calle, och har fått ge namn åt gränshandelskedjan Calles.

1973, när Danmark gick med i EG och det öppnades nya möjligheter för frihandel över gränserna startade Calles son en dansk livsmedelsaffär, med danska varor, söder om gränsen och därmed var den första av Calles gränsbutiker ett faktum. I slutet av 1980-talet kunde Calles erbjuda ölbackar av eget märke, och fick snart namnet ”den danske öl-kungen söder om gränsen”. Idag finns det nio Calle-butiker som säljer både öl, vin och sprit och mycket annat till gränspendlande svenskar och danskar.

Calles sortiment omfattar, förutom alkohol, dagligvaror, hushållsartiklar, godis, djurmat, hygienartiklar, bränsle, tobak med mera.

Pant på burkar och exportdeklaration

Oavsett var du handlar kan det vara bra att känna till att man i Tyskland får betala pant på burkar för öl, läsk och cider. Panten ligger i dag på 2 kr per burk, så om du handlar några flak kan det vara värt att försöka undvika denna pant. Och som svensk har du möjlighet att komma undan panten om du intygar att du tar med dig burkarna ut ur landet och alltså inte tänker dricka ur dem så länge du befinner dig i Tyskland. Detta intygar du i en så kallad exportdeklaration. Du fyller i en blankett, lämnar namn och adress och anger vilket land du kommer ifrån.

Backar med öl och sprit butiken.

Denna deklaration ska var ifylld och klar när du kommer till kassan. Och enklast är det förstås att skriva ut och fylla i den hemma innan du åker. Men, annars finns det blanketter i gränshandelsbutikerna så att du kan fylla i innan du kommer till kassan. I kassan kan du också få visa legitimation.  Med denna deklaration slipper du alltså att betala pant på burkarna vilket ger dig ett ännu lägre pris.

Köpa alkohol från Tyskland

Många undrar hur mycket man får ta med sig hem av alkohol. Tidigare fanns ju ganska snålt tilltagna införselkvoter. Man bara tilläts att ta in 1 liter sprit, 1 liter vin och 2 liter öl över gränsen. När Sverige gick med i EU blev man också tvungna att anpassa sig efter de kvoter som gällde i EUs länder. Eftersom Sverige hade betydligt strängare regler fick man under en övergångsperiod gradvis höja kvoten för att så småningom nå samma nivå som övriga EU. Och från 2004 har vi svenskar samma regler som övriga EU att förhålla oss till.

Regler som anger en rekommendation på 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl. Per Person. Men detta ska alltså bara ses som en rekommendation och i praktiken finns inte längre några införselkvoter. Du får, med andra ord, föra in hur mycket alkohol du vill, så länge den ska användas för eget bruk.