Bordershop i Puttgarden

Om du ska resa till Puttgarden i Tyskland, kommer du att ha goda möjligheter att shoppa pÄ en bordershop i Puttgarden. Det finns nÀmligen flera olika bordershops hÀr. Alla designade med turister i Ätanke, och dÀrför har de Àven ett sortiment som tilltalar turister, och framför allt faktiskt skandinaver, dÄ sÄ mÄnga nordbor besöker Puttgarden för att shoppa regelbundet. Puttgardens shoppingomrÄdet rÀknas faktiskt som Nordeuropas största grÀnshandelscenter, sÄ större möjligheter till shopping fÄr man faktiskt leta efter i vÄr del av vÀrlden!

Scandlines, som mÄnga förstÄs reser med till Puttgarden, har Àven en egen bordershop i Puttgarden, som bestÄr av 4 vÄningar, och Àr 8 000 km2 stor!

>> Boka fÀrjan med Scandlines till Puttgarden hÀr

Vad kan man handla pÄ en bordershop i Puttgarden?
Allt möjligt, faktiskt. Men de mest populÀra varorna, som mÄnga köper under ett besök i Puttgarden Àr bland annat:

  • Öl
  • Cider
  • Vin
  • Sprit
  • Likör
  • Godis, choklad och andra snacks
  • Parfymer
  • Kosmetik
  • Andra hygienprodukter

Utbudet av varor uppdateras dock hela tiden, sÄ beroende pÄ nÀr man besöker Bordershop i Puttgarden, kan man Àven hitta en hel del annat att köpa hÀr.

Bordershop i Puttgarden

NÀr kan man besöka Bordershop i Puttgarden?
Butikernas öppettider Àr anpassade efter fartygen som anlÀnder till Puttgarden, sÄ du bör inte ha nÄgra problem med att kunna besöka butikerna, oavsett nÀr du kommer hit. Den största butikens, Scandlines bordershops, öppettider Àr dock:

MĂ„ndag till torsdag, samt söndag 05.00 – 20.00, fredag och lördag 04.00 – 20.00, som ett exempel pĂ„ de öppettider som brukar gĂ€lla.

 

Puttgarten Bordershop

Vi Ă€r mĂ„nga, vi svenskar som tar en tur till Tyskland för att handla öl, vin och sprit billigt. Den höga svenska skatten pĂ„ alkohol gör att det lönar sig ordentligt att Ă„ka över grĂ€nsen för att handla alkoholhaltiga drycker. Det Ă€r faktiskt sĂ„ att svenska bryggerier exporterar mĂ€ngder av öl till öl-landet Tyskland. Öl som, sedan det transporterats ner i lastbil, frĂ„n Sverige, körs tillbaka hit i svenska privatpersoners bilar. Vi Ă„ker alltsĂ„ till Tyskland och köper hem svensk öl, och det lönar sig hur motsĂ€gelsefullt det Ă€n kan lĂ„ta.

Puttgarten Ă€r ett populĂ€rt resmĂ„l för de som Ă„ker ner för att handla i den billiga grĂ€nshandeln. Inte bara för att det Ă€r en av de nĂ€rmsta stĂ€derna för svenska resenĂ€rer utan ocksĂ„ för att man kan erbjuda flera olika alternativ för shopping.  MĂ„nga reser frĂ„n Rödby i Danmark, och dĂ€rifrĂ„n tar resan till Puttgarten cirka 45 minuter. Detta har gjort att rutten Rödby – Puttgarten har blivit en av de hetaste shoppingdestinationerna för svenskar. Det Ă€r naturligtvis alkoholen som lockar mest, men det gĂ„r ocksĂ„ att handla elektronik, klĂ€der, leksaker, godis med mera till lĂ„ga priser.

>> Boka fÀrjan med Scandlines till Puttgarden hÀr

Sedan Danmark sÀnkte sin alkoholskatt, 2013, har priserna pÄ alkohol sÀnkts ytterligare i Tyskland. För att man ska behÄlla de danska kunderna fÄr ocksÄ vi svenskar möjlighet att handla öl, vin och sprit till Ànnu lÀgre priser.

Flera alternativ för grÀnshandel

I Puttgarten har du möjlighet att vÀlja var du vill handla dina billiga alkoholvaror.  HÀr finns bÄde en bordershop i anslutning till fÀrjelÀget, men bara nÄgra minuter bort har du bland annat vÀlkÀnda Calle och Fleegaards.

Precis vid fÀrjelÀget hittar du BorderShop Puttgarten dÀr tusentals svenskar handlar öl, vin och sprit till riktigt lÄga priser. Border shoppen erbjuder ett stort sortiment av varor, men fokus ligger förstÄs pÄ alkohol.

Bordershop Puttgarten Àr Nordeuropas största grÀnshandelsplats med en shoppingyta pÄ hela Ätta tusen kvadratmeter. Du kan bestÀlla dina varor i förvÀg och hÀmta ut dem i en speciell lokal vid Bordershoppen om du vill. MÄnga tycker att det Àr enklare att se igenom sortimentet pÄ nÀtet och göra sin bestÀllningslista i lugn och ro hemma innan man Äker. Det finns visserligen vissa specialsorter som inte gÄr att bestÀlla i förvÀg, men dessa kan du givetvis köpa pÄ plats.

Handla i Bordershop

I Bordershop kan du prova viner innan du köper och du kan ocksÄ jÀmföra priser mot svenska Systembolagets. Man erbjuder mer Àn hundra olika viner frÄn 16 olika lÀnder i dagslÀget. Men hÀr finns ocksÄ massor av billig öl, whisky, likör och starksprit. Och det Àr kanske dessa varor som det lönar sig mest att Äka till Tyskland för att köpa. Border Shop erbjuder över 300 olika sorters whisky. HÀr finns allt frÄn billiga och kÀnda mÀrken till finare whisky-sorter.

Det gÄr att betala med svenska pengar i butiken, men du kommer att fÄ tillbaka euro eller danska kronor. Du kan ocksÄ betala med VISA-kort eller Mastercard. Det kan vara bra att tÀnka pÄ att ha nÄgra euro-cent i plÄnboken eftersom man betalar kundvagnen med dessa.

Calles – en kedja av grĂ€nsbutiker

Ett alternativ till Bordershop Àr Calles, som ligger i Burg, nÄgra minuter bort frÄn fÀrjelÀget. Calle Àr en stor, kÀnd grÀnshandelskedja med butiker pÄ mÄnga platser lÀngs den tyska grÀnsen. Calles grÀnsbutiker har en lÄng historia, som strÀcker sig Ànda tillbaka till 1921 och ett skrÀdderi och en textilaffÀr i danska Jejsing i nÀrheten av Tönder. SkrÀddarens son hette Carl, men kallades Calle, och har fÄtt ge namn Ät grÀnshandelskedjan Calles.

1973, nĂ€r Danmark gick med i EG och det öppnades nya möjligheter för frihandel över grĂ€nserna startade Calles son en dansk livsmedelsaffĂ€r, med danska varor, söder om grĂ€nsen och dĂ€rmed var den första av Calles grĂ€nsbutiker ett faktum. I slutet av 1980-talet kunde Calles erbjuda ölbackar av eget mĂ€rke, och fick snart namnet ”den danske öl-kungen söder om grĂ€nsen”. Idag finns det nio Calle-butiker som sĂ€ljer bĂ„de öl, vin och sprit och mycket annat till grĂ€nspendlande svenskar och danskar.

Calles sortiment omfattar, förutom alkohol, dagligvaror, hushÄllsartiklar, godis, djurmat, hygienartiklar, brÀnsle, tobak med mera.

Pant pÄ burkar och exportdeklaration

Oavsett var du handlar kan det vara bra att kÀnna till att man i Tyskland fÄr betala pant pÄ burkar för öl, lÀsk och cider. Panten ligger i dag pÄ 2 kr per burk, sÄ om du handlar nÄgra flak kan det vara vÀrt att försöka undvika denna pant. Och som svensk har du möjlighet att komma undan panten om du intygar att du tar med dig burkarna ut ur landet och alltsÄ inte tÀnker dricka ur dem sÄ lÀnge du befinner dig i Tyskland. Detta intygar du i en sÄ kallad exportdeklaration. Du fyller i en blankett, lÀmnar namn och adress och anger vilket land du kommer ifrÄn.

Öl och sprit frĂ„n Puttgarden

Denna deklaration ska var ifylld och klar nÀr du kommer till kassan. Och enklast Àr det förstÄs att skriva ut och fylla i den hemma innan du Äker. Men, annars finns det blanketter i grÀnshandelsbutikerna sÄ att du kan fylla i innan du kommer till kassan. I kassan kan du ocksÄ fÄ visa legitimation.  Med denna deklaration slipper du alltsÄ att betala pant pÄ burkarna vilket ger dig ett Ànnu lÀgre pris.

Köpa alkohol frÄn Tyskland

MÄnga undrar hur mycket man fÄr ta med sig hem av alkohol. Tidigare fanns ju ganska snÄlt tilltagna införselkvoter dÀr man bara tillÀts att ta in 1 liter sprit, 1 liter vin och 2 liter öl över grÀnsen. Men, nÀr Sverige gick med i EU blev man ocksÄ tvungna att anpassa sig efter de kvoter som gÀllde i EUs lÀnder. Eftersom Sverige hade betydligt strÀngare regler fick man under en övergÄngsperiod gradvis höja kvoten för att sÄ smÄningom nÄ samma nivÄ som övriga EU. Och frÄn 2004 har vi svenskar samma regler som övriga EU att förhÄlla oss till.

Regler som anger en rekommendation pÄ 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl. Per Person. Men detta ska alltsÄ bara ses som en rekommendation och i praktiken finns inte lÀngre nÄgra införselkvoter. Du fÄr, med andra ord, föra in hur mycket alkohol du vill, sÄ lÀnge den ska anvÀndas för eget bruk.

Recension:
Bordershop i Puttgarden
Betygsatt av: FĂ€rjatillTyskland.se
Betyg: 5