Kiel Bordershop

Många åker till Tyskland för att handla billigt och i första hand handlar det då om att köpa öl, vin och sprit till riktigt låga priser med svenska ögon sett. Och eftersom skatten på alkohol är relativt hög i Sverige kan dessa resor till exempevlis Kiel, bli ordentligt lönande. När Danmark sänkte alkoholskatten 2013, deklarerade de tyska gränshandlarna att man skulle sänka sina priser ytterligare för att kunna behålla de danska kunderna. Något som naturligtvis också gynnar oss svenska kunder. Vi kan till och med handla svenskt öl billigare i Tyskland än här hemma.

År 2010 exporterade svenska bryggerier nästan 49 miljoner liter öl till Tyskland. Inte för att tyskar gillar svenskt öl speciellt. Det svenska ölet säljs nämligen till den allra största delen till svenskar som kommer ner för att köpa alkohol. Bryggerierna transporterar alltså mängder av öl, med lastbil, till Tyskland. Och sedan åker svenskar ner och transporterar det tillbaka till Sverige i sina bilar. Och har dessutom gjort en bra affär. Det är inte lätt att se logiken i detta, men så ser i alla fall verkligheten ut.

Handlare i Kiel

>> Läs mer och boka en färja mellan Göteborg och Kiel här

En annan anledning till att så många reser till Tyskland för att köpa öl, vin och sprit är att de tidigare så stränga införselkvoterna har försvunnit. Den som kommer ihåg att vi före 1995 bara fick föra in en liter sprit, en liter vin och två liter öl inser förstås att det då inte kunde vara särskilt lönsamt att ta sig hela vägen till Tyskland bara av den anledningen. När Sverige gick med i EU ville man behålla kvoterna på en låg nivå, men blev tvungna att anpassa sig efter EU:s regler. Dock lyckades den svenska regeringen förhandla sig till en övergångsperiod där man ökade kvoterna gradvis.

Men 2004 skulle man ligga på samma nivå som övriga länder i EU efter en gradvis ökning under nästan tio år togs kvoterna bort 2004. Idag får du alltså föra in så mycket alkohol du vill, så länge du ska använda den för eget bruk. Det betyder att du alltså inte får åka ner till Tyskland och köpa sprit som du sedan säljer vidare. EU har en rekommenderad införselkvot som ligger på 10 liter starksprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin oh 110 liter öl. Men detta är alltså bara en rekommendation och inga fastslagna regler. I praktiken finns det alltså ingen högsta gräns för hur mycket alkohol du, som privatperson, får ta med dig in över gränsen.

Handlar öl, vin och sprit i Kiel

Här handlar du öl, vin och sprit i Kiel

Kiel har ingen traditionell Bordershop, som finns på så många andra platser läns den tyska gränsen. Men man har ändå en bra gränshandel med många alternativ. Redan på färjan till Kiel kan du handla alkohol till mycket bra priser om du jämför med svenska Systembolaget.

Calles butiker i Tyskland

När du anländer till Kiel finner du alltså ingen stor butik som heter Bordershop eller Calle, men väl en hel rad lokala butiker där du kan handla till bra priser och som erbjuder ett utbud i klass med andra gränshandelsbutiker. Här kommer ett urval av bra butiker där du kan köpa både alkohol och andra varor:

 • CITTI

  – CITTI är en butikskedja för gränshandel som har butiker i flera gränsstäder. Här hittar du allt det du kan förvänta dig på en bordershop och du kan också handla utan att betala pant för burkarna genom en exportdeklaration. På CITTI kommer du förmodligen att hitta det du behöver och vil ha.  Man har nämligen över 80 000 olika varor i sina butikshyllor. Varukategorierna hos CITTI är, förutom vin och sprit, ost, charkuteri, fisk, ekologiskt, frukt och grönt. Sortimentet av alkoholhaltiga drycker är mycket stort och du kan, som sagt, handla öl, läsk och cider utan att betala panten om du fyller i exportdeklarationen.

  Blankett för deklarationen finns på CITTIs hemsida. Du kan ladda ner och skriva ut blanketten och fylla i den hemma innan du åker. Du kan givetvis också hämta blanketten i butiken. Huvudsaken är att den är ifylld innan du kommer till kassan. I denna deklaration intygar du att du tar med dig burkarna utanför Tysklands gränser och att du inte tänker dricka dem så länge du är kvar i landet. Eftersom man i Tyskland har en pant på 2 kronor per burk finns det en hel del pengar att tjäna på att du som svensk kan slippa betala panten. Som regel går det bussar från färjeterminalen till Citti och tillbaka under sommaren. Bussarna går alla dagar utom söndagar.

 • ALDI

  – en annan butikskedja med ett stort utbud av alkohol och andra produkter. Kedjan har många butiker i och runt omkring Kiel. Man är ett av de dominerande företagen på den tyska lågprismarknaden när det gäller livsmedel, och man har alltså ett stort butiksnät. Och här finns ett bra utbud av sprit, vin och öl, åtminstone om man inte vill ha speciella märken.

 • LIDL

  – LIDL är en lågpriskedja som numera också finns i Sverige. Men till skillnad mot i de svenska butikerna kan du också köpa öl, vin och sprit hos LIDL i Tyskland. Även här gäller att utbudet av alkoholdrycker är bra om du inte är ute efter speciella varumärken.

 • Martins Weindepot

  – Martins Weindepot är en vinhandel som ligger i centrala Kiel och som har ett bra sortiment till bra priser.


>> Läs mer och boka en färja mellan Göteborg och Kiel här

Handla billigt i Kiel.

Med dessa alternativ har du möjlighet att köpa det mesta av alkoholhaltiga drycker till kommande fester och tv-kvällar. Naturligtvis hittar du också andra butiker i Kiel, och en hel rad Bordershops om du är beredd att åka några mil. Om du vill ha många alternativ att välja på kan du alltid söka rätt på olika gränshandelsbutiker på nätet innan du beger dig ut på din resa. Hur långt från Kiel du kan ta dig beror förstås på om du reser med bil eller om du gör en dagstur med färja enbart för att shoppa. För en sån, kortare, resa är det förstås lämpligast att shoppa i de butiker som finns i Kiel och dess närmaste omnejd. Och även om du inte hittar vare sig Calle eller Bordershop här har du många bra alternativ för din gränshandel.

Förslag på vad man kan köpa i Kiels Bordershop.

Recension:
Kiel Bordershop
Betygsatt av: FärjatillTyskland.se
Betyg: 5