Göteborg – Kiel

Om du vill ta dig till Tyskland, antingen för att besöka Tyskland i sig, under en kortare eller längre tid, eller om du vill ge dig iväg på en längre roadtrip till övriga delar av Europa, kan en färjeresa mellan Göteborg och Kiel vara ett bra alternativ för dig. Kiel ligger nämligen mycket bra till, i norra Tyskland, relativt nära Hamburg, vilket innebär att resan dit från Göteborg inte blir allt för lång, men att man samtidigt ”landar” i en bra del av Tyskland, varifrån det är lätt att ta sig vidare till andra delar av landet. För att du ska kunna avgöra om denna färjerutt skulle kunna vara ett alternativ för dig, kommer här lite information både om denna färjerutt i sig, samt om Kiel och Göteborg.

>> Läs mer och boka en färja mellan Göteborg och Kiel här

Göteborg Kiel

Bra att veta om färjerutten Göteborg – Kiel

Totalt reser man, när man reser denna färjerutt, 50 mil över havet. Överfarten tar ca. 13 timmar.
Du kan resa denna rutt med Stena Line, som använder sig av två olika fartyg för att trafikera rutten: Stena Germanica och Stena Scandinavica. Båda dessa fartyg håller mycket hög kvalitet, både säkerhetsmässigt och annars. Det finns en hel del saker att göra på fartyget, från shopping till mat och dryck och underhållning, så du behöver absolut inte ha tråkigt under resan. Vill man boka en lite mer lyxig hytt för resan finns även denna möjlighet, då Stenas fartyg även har en del lyxhytter, med bl.a. jacuzzi, att välja mellan.

Man kan resa mellan Göteborg – Kiel varje dag, men det finns bara en avgång per dag, så man har inte lika många valmöjligheter när det gäller avgångarna som när det gäller en del andra färjerutter.

Bra att veta om Kiel

Som sagt ligger Kiel i den norra delen av Tyskland, i den tyska delstaten Schleswig – Holstein, vars huvudstad staden är. Staden har en mycket lång historia, då den fick stadsrättigheter redan år 1241, och har genom åren varit en viktig marin- och universitetsstad.

Vill man tillbringa en del tid i staden finns det faktiskt en hel del intressanta sevärdheter här, t.ex.

  • Olika minnesmonument
  • Olika kajer och liknande i hamnen
  • En olympiaby
  • Kielkanalen och dess slussar
  • En känd fyr

Det finns även flera intressanta museer, av varierande storlek, i staden.

Shoppingmöjligheterna i Kiel är mycket goda. Bland annat finns det mycket goda transportmöjligheter (bl.a. buss) till ett stort shoppingcenter som heter CITTI direkt från hamnen i Kiel, då CITTI är ett av de mest populära shoppingalternativen i staden. Att passa på att shoppa när man befinner sig i Kiel är en god ide, eftersom prisläget i Tyskland i allmänhet, men även i Kiel i sig, är betydligt mer förmånligt än i Sverige.

>> Läs mer och boka en färja mellan Göteborg och Kiel här

Bra att veta om Göteborg

Göteborg är, som de flesta känner till, Sveriges näst största stad, men även en av Sveriges mest omtyckta städer, då staden har väldigt mycket att bjuda på året runt. Bland annat finns här flera mycket kända sevärdheter och turistattraktioner, som t.ex. Nöjesparken Liseberg, Universeum, samt mycket trevliga shoppingområden, som Avenyn, massvis med bra uteställen, restauranger, caféer och så vidare. Oavsett hur gammal man är, kan man därför trivas i Göteborg både under längre och kortare perioder som turist.

I Göteborg ligger även Sveriges största hamn, så många färjor avgår här ifrån, inte bara till Kiel, utan även till många andra destinationer. Dessutom är frakttrafiken från hamnen betydande.

Under 1800-talet bodde ett stort antal engelsmän i staden, vilket gjorde att Göteborg fick smeknamnet ”Lilla London”, ett smeknamn som hänger kvar än idag.

Stadens historiska sevärdheter

Staden har ca. 550 000 invånare, och eftersom staden har en lång historia, finns det många intressanta historiska sevärdheter både i själva staden och i dess omgivningar.

Stadens olika stadsdelar skiljer sig för övrigt radikalt från varandra, då många av dem har en helt egen karaktär. Det kan därför vara mycket intressant att besöka flera olika stadsdelar i Göteborg, för att se skillnaderna dem emellan tydligare.

Besöker man Göteborg under sommaren rekommenderar vi även att man försöker besöka Göteborgs skärgård, som är otroligt fin, och trevlig att ta sig runt i. Även andra samhällen på Västkusten, t.ex. Smögen, kan vara intressanta att besöka i samma veva, då de är otroligt charmiga, men samtidigt inte ligger allt för långt ifrån Göteborg, så man kan lätt ta sig dit från Göteborg.

Hytter när du reser mellan Göteborg och Kiel

Ombord på Stena Line (Stena Germanica) mellan Göteborg och Kiel kan du sova gott i sköna hytter.

I hytterna finns det DUX-sängar, som är bra för sömnen så att du vaknar utvilad och är redo för att fortsätta din resa genom Tyskland.

Vilka hytter finns att välja mellan?

Du kan välja mellan Stena Line´s standardhytter och deras lyxigare panoramasviterna med jacuzzi eller egen terrass.

Om ni väljer att bo i en härlig Panorama Deluxe-hytt så är dessa utrustade med en 140 cm bred dubbelsäng av märket DUX. Det finns TV, radio med iPod-docka och stora panoramafönster från golv till tak.

Alla hytter på Stena Line´s färjor mellan Göteborg och Kiel är rökfria!

Restauranger ombord

Stena Germanica erbjuder två stycken olika restauranger, Metropolitan och Taste.
– I Metropolitan erbjuds en säsongsinspirerad à la carte meny och väl utvalda viner till maten.
– Taste är en modern allinclusive bufférestaurang där du njuter av ett flertal både kalla och varma rätter och desserter, samt fri påfyllning av drycker så som läsk, öl och vin.

Om vädret tillåter rekommenderar vi ett besök på soldäcket med 180 sittplatser. Där kan du koppla av och njuta av havsutsikten.

Färjorna på linjen Göteborg – Kiel är rökfria. Rökning är endast tillåten utomhus på däck, eller i speciellt avsedda rökrum. Mer om Kiel Bordershop läser du här.


Avstånd mellan Göteborg och Kiel

Hur långt är det mellan Göteborg och Kiel?

Ja, det finns två svar på den frågan.
Om du mäter fågelvägen mellan Göteborg och Kiel så är avståndet 392,39 km.

Om du däremot mäter avståndet du får färdas med färja så ligger det på 704,38 km.

Du kan läsa mer om avståndet mellan Göteborg och Kiel här.