Stena Line

Stena Line

Stena Line är ett svenskt rederiföretag som inte bara tillhör de största företagen av sitt slag i Norden, utan i hela Norden. Det är dock inte så konstigt, företaget är nämligen även betydligt äldre än de flesta av de konkurrerande rederiföretagen, då det grundades redan år 1962. Redan på 1970-talet var man dock så stort att man kunde räknas som ett av de största rederiföretagen i Norden.

Företaget är baserat i Göteborg, Sveriges största hamnstad, och man äger även delar av vissa andra rederier, t.ex. Scandlines, som många svenskar nog också känner till. Man har genom sin historia även köpt flera andra, konkurrerande bolag, t.ex. Sessan, som var Stena Lines största konkurrent på färjelinjerna mellan Sverige och Danmark, som köptes upp under 1980-talet.

>> Boka en färja hos Stena Line här

Fartyg och rutter

Stena Line äger ett stort antal olika fartyg och leasar även vissa av fartygen som man trafikerar sina färjerutter med från Tallink. Några av de mest populära färjerutterna, som avgår från Sverige, är:
Göteborg – Fredrikshavn
Varberg – Grenå
Göteborg – Kiel
Karlskrona – Gdynia
Trelleborg – Rostock
Trelleborg – Sassnitz
Men man trafikerar även flera andra populära färjerutter på andra håll i Europa, som inte utgår från Sverige, t.ex.:
Oslo – Fredrikshavn
Belfast – Birkenhead
Travemunde – Liepaja

Det är även troligt att både antalet fartyg som används och rutterna som trafikeras kommer att öka med tiden.

En vacker bild av en Stena Line färja.

Bra att veta om du planerar att resa med Stena Line

För det första bör du känna till att Stena Line har en mycket bra hemsida, där du kan hitta information om det allra mesta som rör att resa med dem, resrutterna mm.
För det andra är det inte alls ovanligt att man kan utnyttja olika förmånliga erbjudanden när man reser med detta rederi. Innan du bokar biljetter, kan det därför absolut löna sig att se efter om det är så att det finns något specialerbjudande att utnyttja. Även dessa erbjudanden hittar du information om på Stena Lines hemsida.

Detta kände du inte till om Stena Line

Stena Line är det största privatägda rederiföretaget i världen idag, och en sann svensk stolthet, för detta rederi är ju faktiskt helt och hållet svenskt, om du inte kände till det. Detta gör att de flesta svenskar har en vag uppfattning om att Stena Line finns, men många vet inte allt som finns att veta om företaget, så här kommer några imponerande, och kanske även överraskande, fakta om dem:

  • Västsvenska Göteborg är staden där företaget grundades (år 1962), och där ligger företagets huvudkontor än idag.
  • Stena Line äger även flera andra företag, som t.ex. Scandlines och Sembo, och har genom åren köpt upp många andra, mindre och konkurrerande företag.
  • Man trafikerar inte bara rutter som har Sverige som utgångspunkt, utan även rutter som börjar eller slutar i Irland, Storbritannien, Holland, Tyskland, Danmark, Baltikum och Polen, för att bara nämna några exempel.
  • Totalt trafikerar man 23 olika färjelinjer, alla i norra Europa, och man har för närvarande 40 olika fartyg (av varierande ålder) för att göra detta. Alla fartygen är dock inte de samma, utan variationen på fartygen är stor. Bland annat äger man vissa rena godsfartyg, medan andra fartyg som används är höghastighetsfartyg och så vidare.
  • Man jobbar hårt med miljöfrågor. Bland annat använder man enbart miljömärkt el när det går, och man stänger alltid av motorerna på fartygen i hamn med mera.
  • Stena Line har över 5 600 anställda totalt, i ett flertal olika länder.
  • Det uppskattas att över 15 miljoner passagerare reser med Stena Line varje år, i alla de olika länderna där man är aktiva. 1.5 miljoner passagerare reser från Stena Lines hemmahamn Göteborg.
  • Omsättningen för företaget är uppskattningsvis 11 miljarder kronor per år.
  • Man bedriver både passagerar- och fordonstrafik samt godstrafik inom företaget. Passagerartrafiken är dock det som de allra flesta förknippar med företaget.

Stena line färja

Intresserad av att lära dig mer om Stena Line?

I så fall rekommenderar vi starkt att du går in på Stena Lines hemsida. Där finns nämligen alla deras resrutter, fartyg och mycket annat som har med företaget att göra beskrivet i detalj. Att läsa denna information är därför det i särklass bästa sättet att ta reda på om det passar en att resa med Stena Line eller inte. Skulle du komma fram till att det skulle passa dig, kan du dessutom läsa om biljettalternativ direkt på hemsidan med.