Kronborgs slott

Om du gillar slott, är ett slott som du absolut måste besöka Kronborgs slott, som ligger i Helsingör, dvs. bara några minuter ifrån svenska Helsingborg med färja. Detta slott gjordes nämligen världsberömt i Shakespeares Hamlet. I boken bor nämligen Hamlet just här, så det är tydligt att till och med Shakespeare hade hört talas om slottet.

Kronborgs slott byggdes nämligen redan på 1420-talet, och är därmed äldre än det mesta man kan se i Sverige. Är man intresserad av historia, är Kronborgs slott därför helt klart ett mycket intressant besöksmål.

Vidare ligger detta slott mycket nära Helsingör, så man behöver inte ens ha en bil med sig när man åker över till Helsingör från Helsingborg för att kunna besöka slottet.

Kronoborg

Kulturarvsmärkt slott

Slottet räknas som ett av de viktigaste renässansslotten i Norra Europa, och har även kulturarvsmärkts av UNESCO. Slottet var en kunglig bostad fram till år 1785, och efter detta tillhörde det den danska armen fram till år 1923. Efter att armen lämnade Kronborg slott renoverades slottet och öppnades sedan för allmänheten. Man har därför inte kunnat ta för givet att man kan besöka slottet allt för länge.

Besöker man slottet får man inte missa statyn som föreställer Holger Danske, en av Danmarks mest mytomspunna kungar, som sägs vila på slottet tills Danmark är i fara. Då kommer han enligt myten att vakna och rädda sitt land.

En annan sevärdhet inne på själva slottet är en serie kungatapeter (7 stycken totalt), men även utöver detta finns det mycket intressant att se inne på slottet.