Varbergs fästning

Om du är intresserad av historia, finns det flera intressanta historiska sevärdheter på Västkusten. Ett av de mest intressanta besöksmålen är dock Varbergs fästning, som inte bara har anor tillbaka till medeltiden (fästningen byggdes nämligen mellan åren 1287 och 1300). Fästningen visar en intressant blandning av dansk och svensk historia, utan som också ligger mycket naturskönt till, vid havet, och har många intressanta utställningar. Bland annat finns Hallands Kulturhistoriska museum (som länge renoverades, men som öppnades igen i juni 2014) i fästningen, samt även det kända mossliket Bockstensmannen.

Är man i krokarna, dvs. i Varbergsområdet, är denna fina fästning därför absolut värd ett besök, framför allt under sommaren, då omgivningen är som allra finast, förstås, men även under andra årstider. Många tillställningar, som fester, bröllop och liknande anordnas också i området, framför allt under sommaren, då det är så vackert här.

Missa inte heller att medeltidsdagarna anordnas här varje sommar, i juli. Då är det riktig fart i fästningen, eftersom riddare, repslagare, bågskyttar och många andra intressanta historiska figurer av alla slag då intar fästningen.

Varbergs fästning

Fästningen är dock inte bara en historisk plats, utan numera finns det faktiskt även restauranger, cafeer, vandrarhem samt även några privatbostäder i fästningen. Detta skapar en intressant blandning, som man inte ser så ofta på annat håll.

Kuriosa

Vad alla inte känner till om fästningen, men som kan vara nog så intressant att ha i åtanke när man besöker den, är att fästningen även fungerade som fängelse i flera hundra år, till så sent som år 1931.

Fästningen ansågs länge vara den starkaste fästningen i Sverige. Det är inte konstigt med tanke på att över 1 000 personer och 30 år totalt krävdes för att skapa fästningen, som den var när den var allra starkast.