Naturreservatet Jasmund

Den tyska nationalparken Jasmun ligger på den nordöstra delen av turistön Rugen, och är i själva verket en halvö. Man kan ta sig hit via två smala broar samt via färja, och naturreservatet är främst känt för att de största kalkklipporna i hela Tyskland finns här.

Totalt reser sig kalkklipporna till en höjd på 161 meter över Östersjön, vilket är en riktigt imponerande syn, förstås, och det är främst detta som lockar de många besökarna som besöker Jasmund varje år hit. Kalkklipporna är dock under ständig erosion, vilket betyder att de hela tiden faller sönder, och att de förmodligen inte kommer att se likadana ut som de gör idag särskilt länge till.

jasmund

Det är dock inte bara klipporna som lockar folk till Jasmund. Istället finns det många ovanliga växtarter och djur här också, som den växt- eller djurintresserade med lite tur kan beskåda.

Dock är detta naturreservat inte så stort, faktum är att den med sina 30 kvadratkm räknas som det minsta naturreservatet i Tyskland. Dessutom är det ett relativt nytt naturreservat, för till skillnad från många andra reservat i landet har Jasmund bara varit ett naturreservat sedan år 1990. Låt dock inte storleken bedra i detta fall, naturreservatet Jasmund är trots sin lilla storlek nämligen väl värd att besöka!