Sassnitz Bordershop

Om du åker till, eller via, Sassnitz vill du förmodligen besöka en gränshandel för att kunna köpa billiga varor. Eller kanske reser du till och med hit just för att handla billiga alkoholhaltiga drycker. Sedan införselkvoterna togs bort har strömmen av svenskar som åker över gränsen för att köpa öl, vin och sprit billigt ständigt ökat.

Den som är lite äldre kommer kanske ihåg att vi före 1995 bara fick föra in 1 liter sprit, 1 liter vin och 2 liter öl per person. När vi gick med i Eu ökade kvoterna något, under en övergångsperiod som den svenska regeringen förhandlade sig till. Man fick under en tid gradvis öka införselkvoterna, för att så småningom komma till samma nivå som övriga länder i den europeiska unionen. Och 2004 nådde man fram och idag finns ingen övre gräns för hur mycket öl, vin och sprit man får ta med sig hem över gränsen. Den enda gräns man bör se till att hålla sig till är vikten, så att man inte överlastar bilen. Om bilen vägs vid gränskontrollen och man konstaterar övervikt tar man bort de extra kilona direkt på plats, och du kan också bli skyldig att betala böter.

Det är också viktigt att veta att även om du, i princip, får ta med dig hur mycket som helst, får du bara föra in alkohol som är avsett för eget bruk. Du får alltså inte åka ner till Tyskland och hämta hem alkohol för att sedan sälja vidare.

>> Läs mer och boka en färja mellan Trelleborg och Sassnitz här

Gränshandel har alltid funnits, men de höga alkoholskatterna i Sverige, och i viss mån också i Danmark, har gjort att det vuxit fram en lång rad så kallade bordershops längs den tyska gränsen.

Stena Lines Bordershop i Sassnitz

I Sassnitz har Stena Line en egen bordershop, som ligger alldeles i närheten av hamnen där färjorna lägger till. Reser du med färja till Sassnitz behöver du alltså inte leta dig fram till en lämplig butik, utan du har en stor och välsorterad shop i direkt anslutning till hamnen.

Reser du med Stena Lines färja kan du välja om du vill handla på färjan eller i gränsbutiken. Om du vill kan du beställa alla dina varor hemifrån, och sen bara hämta ut dem i butiken. Att kunna sitta hemma i lugn och ro och välja kan vara bra om du ska handla mycket. Många vill förstås kunna välja ur sortimentet på plats, men det går ju naturligtvis bra att botanisera i bordershopens hyllor även om du gjort en förhandsbeställning.

Sassnitz är ett av de smidigaste resmålen, åtminstone om du reser från Trelleborg. Från Trelleborg är färjeresan till Sassnitz den snabbaste resvägen till Tyskland. Överfarten tar cirka fyra timmar, och det går alltså alldeles utmärkt att göra en dagstur hit.

I Stena Lines bordershop i Sassnitz kan du köpa alkoholhaltiga drycker till priser som ligger långt under de svenska priserna. Till och med svenska ölsorter köper du billigare här. Det kan låta motsägelsefullt, men faktum är att svenska bryggerier exporterar tiotals miljoner liter öl till Tyskland. Öl som fraktas med lastbil från Sverige till Tyskland, för att sedan köras tillbaka i motsatt riktning i svenska privatpersoners bilar. Den svenska alkoholskatten är så mycket högre att det alltså lönar sig att frakta öl utomlands för att sälja till svenska konsumenter.

Gränshandelsbutiken i Sassnitz

Gränshandelsbutiken i Sassnitz ligger bara några hundra meter bort när du kliver av färjan. Kommer du med bil finns det alltid gratis parkering här. Bordershopen är öppen alla dagar i veckan, vilket man inte alltid kan ta för givet om man vill handla i andra butiker i Tyskland. Butiken öppnar redan 6.45 på morgonen och håller öppet till 18.00 på kvällen, samma tider alla dagar. I bordershopen kan du förstås välja mellan massor av olika sprit- ,vin- och ölsorter. Men här finns också annat, som läsk och konfektyr.

Viktigt att känna till är att du måste ha en biljett för resa till eller från Sassnitz, med färja, för att få tillträde till denna bordershop. Det är alltså en gränshandel som är till för Stena Lines egna kunder.

Om du inte reser med färja till Sassnitz kan du ta dig Rostock, som har flera olika bordershops, eller till staden Bergen på ön Rügen, där det också finns en stor och välsorterad gränshandelsbutik.  Bergen ligger cirka två mil söder om Sassnitz. Här kan du faktiskt köpa öl till lägre priser än i Sassnitz Bordershop. Och du behöver inte ha en färjebiljett för att få handla. Tänker du bara köpa vin eller sprit lönar det sig inte ekonomiskt att åka till Rostock eller Bergen, eftersom dessa varor ofta är lika billiga, eller billigare i Stena Lines bordershop.

Att handla öl och sprit i en gränshandel

Om du handlar öl i en gränshandel kan du slippa att betala den pant som man annars betalar i Tyskland. Panten ligger i dagsläget på 2 kr per burk, så det finns helt klart en del pengar att tjäna om du köper några flak. För att slippa betala panten kan du skriva på en exportdeklaration där du intygar att du kommer att föra ut burkarna ur Tyskland och att du inte kommer att dricka dem så länge du befinner dig i landet. Blanketten för exportdeklarationen finns att få i butikerna, oftast vid ölhyllorna eller strax innan kassorna.

Du får fylla i namn, adress och vilket land du bor i. När du kommer till kassan får du också legitimera dig. Du kan också fylla i en exportdeklaration hemma innan du åker och ta den med dig, för en riktigt smidig hantering.

Om du befinner dig i Sassnitz kan du köpa billiga alkoholdrycker även på lokala supermarkets. Här finns stormarknader som Familia, Real och Aldi där du kan köpa öl och vin till fantastiska priser sett med svenska ögon. Om du inte bryr dig så mycket om det där med varumärken kan du köpa alkohol till mindre än en fjärdedel av de svenska priserna här. När det gäller de lokala stormarknaderna, eller de lokala butikerna i största allmänhet, är det bra att tänka på att de inte alltid har lika generösa öppettider som gränshandelsbutikerna. Familia, till exempel, har helt stängt på söndagar.